Ce sunt antioxidantii si cat de buni sunt pentru sanatatea noastra

Auzim tot mai des despre importanta antioxidantilor intr-o alimentatie sanatoasa, dar ce sunt ei mai exact si mai ales de ce sunt atat de importanti?

Este de ajuns sa spunem ca antioxidantii impiedica procesul de imbatranire, iata mai jos, cum si de ce.

Pentru a intelege importanta si rolul antioxidantilor, trebuie sa vorbim putin antioxidanti naturalidespre radicalii liberi.

Radicalii liberi apar in mod natural in corpul nostru in urma procesului de oxidare (de ardere) si au rolul de a elimina din celule elementele daunatoare organismului (bacterii, virusi, impuritati etc.). In principiu, radicalii liberi ne ajuta, problema apare atunci cand acestia devin prea multi.

Cand depasesc o anumita limita, radicalii liberi se transforma din prieteni in dusmani, provocand deteriorarea celulelor, imbatranire, boli cardio-vasculare si chiar diverse forma de cancer.

Aceasta inflatie de radicali liberi, specifica stilului de viata contemporan, se datoreaza numarului mare de elemente nocive care ajung in corpul nostru datorita poluarii, fumului de tigara, alimentelor tratate chimic si asa mai departe.

Inamicii radicalilor liberi si aliatii nostri, care ajuta la eliminarea lor, sunt antioxidantii. Si astfel ajungem la miezul discutiei:

Ce sunt antioxidantii?

Sunt vitamine, minerale si nutrienti care contribuie la eliminarea radicalilor liberi si la refacerea celulelor afectate de acestia din urma, reducand astfel riscul de cancer, al bolilor de inima si incetinind procesul de imbatranire.

Asa cum le spune si numele, ei lupta cu efectele negative ale oxidarii. Oxigenul pe care il respiram este vital pentru functionarea organismului, el intretinand arderile la nivel celular. Asa cum fierul rugineste prin oxidare, la fel apar efecte nocive in urma aceluiasi porces desfasurat la nivel celular. Cu aceste efecte nedorite (radicalii liberi) lupta antioxidantii.

Conform studiilor efectuate pana acum, cei mai puternici antioxidanti sunt vitaminele C, E, betacarotenul, seleniul si zincul.

Unde gasim antioxidantii?

Ii gasim atat in produse farmaceutice pe baza de minerale si vitamine, cat si in numeroase alimente care le contin in mod natural.

Dintre acestea din urma, cele mai bogate in antioxidanti naturali sunt: rosiile, caisele, morcovii, mango, spanacul, nucile, cartoful dulce, grepfrut, catina, papaya, nectarine, carne de pasare, fructe de mare, ton, cereale integrale, ardei rosu si asa mai departe.

O parte dintre acesti antioxidanti naturali se elimina foarte rapid din organism (de ex. vitamina C), motiv pentru care trebuie consumati zilnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *